Alleen naar Berlijn

13892172_1139326902775402_8939484474023232119_n

Het was iets wat al jaren op mijn bucketlist stond: alleen op stedentrip gaan. Het is sowieso al minstens 3 jaar geleden dat ik voor het laatst op vakantie was en ik was nog nooit eerder alleen weg geweest. Ik vind het soms zelfs nog spannend om alleen in eigen land ergens naartoe te gaan als ik eerlijk moet zijn. Ik ben altijd bang dat ik het in mijn eentje minder leuk ga hebben.

Ik boekte een paar dagen voor ik ging vrij ‘spontaan’ een paar dagen Berlijn. Ik had van te voren al heel wat uitgezocht natuurlijk, wat het goedkoopste was en in welke buurt ik het beste kon verblijven. Ik heb ook niet alles kunnen zien maar door de centrale ligging van mijn hotel kon ik in ieder geval de ‘highlights’ van Berlijn zien. Ik ga sowieso nog een keer terug voor de minder toeristische stuff!

Ik heb mijn voor- en nadelen van het alleen op reis gaan even op een rijtje gezet voor jullie.

berlijn-2

De voordelen

Het grootste voordeel van alleen op reis zijn vond ik dat jij, ALLEEN JIJ, bepaalt wat je gaat doen. Als je last minute je plannen wilt omgooien is er niemand die gaat huilen omdat ze eigenlijk toch graag in dat andere restaurant hadden willen eten of toch dat andere museum hadden willen bezoeken. Ga je een aantal kilometer lopen of pak je de tram, ga je uitslapen of ga je vroeg op pad. Alles ligt in jouw handen. Je hoeft je dus ook niet druk te maken of je saai bent door ’s avonds lekker in bad te gaan in plaats van naar die super toffe bar in die achterliggende hipsterwijk. In mijn geval, pure Steffitijd!

Een van de dingen die ik ook enorm fijn vond aan alleen weg gaan was dat ik eindelijk echt tijd kon nemen voor verwaarloosde hobby’s of interesses zoals het lezen van goede boeken, series kijken die al een tijdje afgekeken moesten worden. Eindelijk eens uitgebreid op nieuwe spullen/kleding jacht en ook gekke dingen aan doen die je normaal zou laten liggen. Omdat je ook in een nieuwe stad bent kom je daar ook vaak heel veel dingen tegen die ze in Nederland niet hebben wat echt superawesome is!

Socially awkward zijn heeft op een reis in je eentje weinig zin. Dat vond ik een ander voordeel. Je leert makkelijker nieuwe mensen kennen. Als je met iemand anders reist heb je toch meer de neiging om met die persoon op te trekken in plaats van nieuwe mensen te leren kennen. Dus ik vond het wel ergens een uitdaging om soms een praatje te maken met mensen die ik normaal misschien niet zo snel zou spreken. Ik heb hier ook wel iets van ‘vrienden’ gemaakt maar die gingen helaas niet verder dan alleen een tour waar ik op dat moment mee was, maar vervelend was het niet.

berlijn-3

De nadelen

Ondanks dat ik wel aanspraak zocht voel je je toch soms wat eenzaam. Je wilt graag je leuke momenten met iemand delen en dat is toch wel lastig. Je kunt het achteraf wel vertellen maar dan komt het toch vaak anders over omdat diegene er niet echt bij was. Je kunt wel mooie foto’s laten zien maar dat is lang niet zo fijn als het moment zelf. Dus dat is dan altijd wel jammer…

Je bent bewuster op reis. Je moet wat meer op je eigen ‘shit’ letten. Je bent een makkelijker doelwit dus je moet erg goed op jezelf en je spullen letten. Ik durfde ook niet echt alleen over straat ’s avonds laat of stappen. Ik wilde eigenlijk wel graag een keer naar een goede club, want daar staat Berlijn ook gewoon bekend om maar als 21 jarig meisje vond ik dat toch wat te eng.

Dus voor mij had alleen op reis gaan zowel voor- als nadelen. Ik raad iedereen die de ballen heeft om alleen de spullen te pakken echt aan om het eens een keer aan te gaan. Je leert vooral veel over je zelf, je kunt je ook eindelijk focussen op je me-time en most of all is het gewoon geweldig om even weg te zijn!

Zijn jullie wel eens alleen op reis gegaan en hoe was dit?

Kusjes,

Steffi.

Gepubliceerd door

blogvaneenmuts

Omdat mijn vriend mij vaak een muts noemt vanwege de velen boeken die ik lees en de plantjes die ik verzorg op mijn studentenkamertje, kreeg mijn blog de toepasselijke titel: Blog van een muts. Hier lees je dus van alles over het leven van een muts!

4 gedachten over “Alleen naar Berlijn”

  1. Super leuk om te lezen en vooral super leuk dat je gegaan bent! 🙂

    Misschien een tip voor als je het nog een keer over wil doen, boek een sociaal hostel! Binnen no time heb je je buddie(s) voor de avond, dag of dagen gevonden! Dan ga je toch wat sneller op stap, maar ben je nog steeds niks verplicht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.